(De)motivatie (feiten vanuit mijn oogpunt)

Feit: de meesten kennen de regels: "Minder eten dan wat je verbruikt leidt tot gewichtsverlies."
Feit: de meesten kunnen 1 à 2 weken diëten met volle goesting en zien resultaat.
Feit: de meesten zijn erg gemotiveerd wanneer ze starten met hun 'nieuwe' dieet.
Feit: de meesten geloven ten volle dat ze zullen gewicht verliezen door dat bepaalde dieet.
Feit: de meesten geven na twee weken op omdat ze de motivatie verliezen.
Feit: de meesten vinden dat het getal op de weegschaal niet snel genoeg naar beneden gaat.
Feit: niemand is binnen de week 10kg kwijt en niemand is binnen een week drie kledingmaten smaller! 

Bron: https://www.pinterest.com/pin/474355773228376461/
Niemand start met een dieet met het idee te mislukken. Iedereen die eraan begint heeft énig geloof in het feit dat hij gewicht zal verliezen. Waarom lukt het dan niet? Gewoonweg omdat de weegschaal jouw geleverde inspanning niet goedmaakt. Als je twee weken lang keihard niet gesnoept hebt, niet uit eten bent geweest, de frieten links liet staan... dan is het maar een mager resultaat als je "maar" 2kg bent afgevallen. 

Of dat lijkt toch wel zo. Alles begint met een paar grammen, niemand kan in één wip al zijn kilo's ergens dumpen (dat zou toch gemakkelijk zijn, niet?). Net daarom ben ik gaan zoeken naar lekkere gerechten, probeer ik met plezier te koken (gelukkig moet ik daarvoor geen al te grote inspanning leveren), en focus ik op het eten zelf en niet op de kilo's. Betekent dat dat ik soms niet ontgoocheld ben? Batoet! Betekent dat dan dat ik niet sta te popelen om te zien hoeveel eraf is? Mo vaneigenst! Maar betekent dat dat ik het onmiddellijk opgeef omdat er na een zwaar weekend eens een beetje bij is? Baneet gij! Doorgaan moet je doen! 

Je moet kunnen zeggen "foert" als er iets te doen is, je gaat toch niet bij ieder etentje zielig zitten wezen en zeggen: "Ik mag niet want ik ben op dieet..."? Je moet ervan profiteren potverdikke! Ik gebruik mijn keukenweegschaaltje veel en heel veel maar als we iets tofs doen dan wil ik ook meedoen. Niets zieligers dan langs de zijlijn moeten toekijken hoe iemand anders smult van zijn oliebol/friet/cocktail/... en zelf als een Engelse bulldog te staan kwijlen op de verboden lekkernij. Op zo'n momenten moet je jezelf transformeren in Eva en gewoon in die heerlijke oliebol/friet/... bijten en de appel opzij leggen. Zo hou je vol, door op leuke, fijne, toffe momenten eventjes niet mee te doen. 

Daartegenover staat dan natuurlijk wel dat je de volgende maaltijd/dag/week/... ook moet kunnen zeggen: "En nu doen we weer verder, 't is fijn geweest.". En dat is nu net iets wat je léért, beetje per beetje. Omdat die weegschaal, eens je het evenwicht vindt tussen wat mag, kan en lukt en wat niet lukt, echt wel de goede richting zal uitgaan. Wees verstandig, als je vijf etentjes hebt in één week, besef dan dat je misschien niet overal je helemaal hoeft vol te proppen. Of als je één etentje hebt in een maand, wees dan ook zo verstandig om daar lekker je voetjes onder tafel te schuiven en gewoon te eten waar jij zin in hebt, even uit de bocht gaan kan echt geen kwaad. 

Proef, smaak, kijk wat voor jou de moeite waard is om te eten. En eens je dat doorhebt, gaat de rest vanzelf. Ik zei het eerder al: wat je vandaag niet kan opeten komt morgen wel. Wees positief, zie voedsel als luxe, je hoeft geen twintig diamanten om te glinsteren. Je hoeft geen grote zak chips om gelukkig te zijn, enkele of een klein(er) zakje kunnen voor evenveel vreugde zorgen. Wees fier, na iedere gram, na iedere kilo,  op jezelf. 

Reacties

  1. Ik vind het heerlijk om je berichten te lezen! Je motiveert me weer. :) Maar toch heb ik ervoor gekozen om een diëtiste in te schakelen. Voorlopig vermijd ik dus koolhydraten (behalve 's morgens), maar het is de bedoeling dat we dat binnenkort weer gaan opbouwen. Ik zal er misschien ook eens een berichtje over schrijven... Als de tijd rijp is. :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het leven is een kwestie van balans ook op gebied van eten/sporten,..maar jij hebt dat evenwicht echt wel gevonden,.....

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire berichten

Easy weken

Bijgeleerd...

Awel?!