Zaterdag = frietjesdag

Heel geregeld hoor ik "Wat ete gij dan als de kindjes frieten eten?". Mijn verbaasde blik wordt gevolgd door: "Awel hé... dan eet ik ook frieten!". Dan krijg ik als tegenreactie blikken gaande van verbazend tot "Wa zegt die hier nu?" en ongeloof. Moraal van het verhaal: zaterdag = frietjesdag. Ik weet het, de wederhelft weet het, de kindjes weten het. Er is geen ontkomen aan, gelukkig maar!

Wat doe ik dan wél? Ik let op dat ik niet zomaar alles uit de pot haal en ik kies voor ik begin wàt ik ga eten. Het is verleidelijk om tijdens het bakken en verdelen aan de kids telkens een frietje mee te pikken, een bitterballeke hier, een frikandelleke daar... Waarom niet hé.

De Amerikanen hebben er een mooi woord voor: #portioncontrol ! Dat betekent: je mag eten wat je wil maar binnen bepaalde grenzen. Dus eerst voorzie ik iedereen van zijn/haar frietjes met... en pas dan begin ik te kijken wat er op mijn bord 'mag'. Daarnaast kies ik meestal om aan te vullen met een slaatje. Op die manier lijkt de "berg" eten ook wat meer en worden er nog wat vitamines verorberd.
Dan pas, op dat moment, kijk ik zelf: waar heb ik nu zin in? De ene keer is dat een hamburger, de andere keer een frikandel, enzovoort. Maar ik maak een keuze zodat het binnen de perken blijft. Lekker eten, geen overvolle maag erna en dus genieten, alweer...

Eerste helft van frikandel met frietjes

Slaatje met bitterbal

Reacties

  1. Bij ons was dat vroeger zondag. Heerlijk vond ik dat.
    Misschien moeten we dat gewoon terug gaan invoeren... :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Gewoon doen Falderie ! Nooit te laat voor een frietje 😁

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire berichten

Easy weken

Bijgeleerd...

Awel?!