"Chikongs in espe" in quiche

Lievelingsgerecht: "chikongs in espe" oftewel hesperolletjes met kaassaus...
Probleem: veel werk, zeker als je verse puree patatjes erbij wil...
Oplossing: quiche !

Nodig:
- Eén rol kruimeldeeg (of indien je een ietwat magere variant wil mag je dit skippen)
- 4 - 6 eieren (magere variant: stop maar bij 4 eitjes)
- flesje room (oftewel de volle oftewel een lichtere versie)
- twee doosjes hamblokjes (of je kan extra magere ham nemen indien je dit wenst)
- 200 gram gemalen kaas (kies voor een sterk smakende versie, ik meng gruyère met parmezaan)
- ongeveer 7 grote witloofstronken (ik nam er veel zodat de hoeveelheid groenten ruim was, minder lukt ook)


Klaarmaken:
* Kruimeldeeg
Persoonlijk kies ik er altijd voor om dit even "voor" te bakken, tien minuutjes op 180°. Dan blijft je deeg mooi krokant i.p.v. papperig.



* Witloofstronken
Je snijdt de witloofstronken in kleine stukjes (vierendelen in de lengte en dan per halve cm snijden).
De kleine stukjes witloof kook ik (geen kcal-toevoeging) ongeveer 12 minuten tot ze lekker zacht zijn. Na het koken doe je deze in een vergiet zodat ze niet teveel water meer bevatten (anders wordt je quiche terug papperig).

* Afwerking
Je mengt de eieren met de room, de hamblokjes en de helft van de kaas.
Je haalt het deeg uit de oven (laat de oven aan staan want straks moet de quiche nog 40 minuten bakken!), je mengt de witloof met het mengsel van eieren, room, hamblokjes en kaas. Dit geheel mag je in de quiche-vorm gieten. Je werkt af door de rest van de kaas te verdelen over de quiche.

* Bakken en opeten...
Laat de quiche op 180° ongeveer 40 minuten bakken. Na het bakken laat je hem sowieso best nog een vijftal minuten staan zodat hij wat steviger wordt.

Praktisch extraatje: je kan de quiche in de diepvries bewaren, de dag voordien maken... Eventjes in de (microgolf)oven of gewoon koud opeten...

Reacties

Populaire berichten

Easy weken

Bijgeleerd...

Awel?!