Een tikkeltje nostalgie, gezellig!

Eten is een hot topic geworden. Net als bij de verschillende merken van handtassen en schoenen, werd er bij voeding ook een waar spinnenweb gecreëerd. Superfoods zijn zowat in iedere supermarkt te vinden en de apotheker doet gezellig mee met een uitgebreid aanbod gezondheid. Cola ZERO, sprite ZERO, tonic ZERO (gin-tonic light, delicious!), ... Een afzonderlijke rayon met glutenvrije producten, een rayon met afslankmiddelen en dan drie rayons vol snoep en chips... Dat karretje weet op den duur ook niet meer waarheen!

Wat is nu goed voor je lijf? Van voedselzandloper, paleo tot het ouderwetse WeightWatchers. Van Pascale Naessens tot Sandra Bekari... De ene dag lezen we een artikel over de nadelen van aspartaam (en nemen we met plezier Stevia bij de hand), de andere dag gaat het over de extreme hoeveelheden suikers die we dagelijks (ongemerkt) naar binnen spelen. Hoeveel tijd heeft een mens nodig om nog te begrijpen wat hij moet doen?

Ik herinner me nog dat ik vroeger (héél lang geleden lijkt het) met mijne pépé naar de Profi ging. Daar vulde hij zijn karretje met (heerlijke) basiszaken. Een simpele pot boerinnekeschoco (van dienen choco die heel moeilijk smeerbaar is) en een goeie tablet côte d'or chocolade (toevallig dat dit de eerste dingen zijn die in me opkomen). Een brood haalden we bij de bakker (geen keuze uit Libellebrood, meergranenbrood, mueslibrood, volkorenbrood... neen, wit of bruin: gesneden graag). Groenten kwamen uit de eigen tuin (wat ben ik daar jaloers op!), peren werden ook geplukt uit de "huis"boom. En dat was het: content zijn dat er véél - lekker - eten was, samen eten en genieten.

De 80/20 regel (die ken je wel, 80% verantwoord, 20% zondigen), die werd zelfs ook al een beetje toegepast! 's Morgens een flinke boterham, met choco.
In de voormiddag aten we soep, gemaakt van patatten en groentjes van 't land. (De mooiste herinneringen heb ik aan de verse erwten. Ik mocht altijd helpen met plukken, dat hielp alleen niet veel want ik at alles gewoon op.)
's Middags stevige kost, een duifke of konijntje van 'eigen kweek' kwamen meermaals op tafel, alweer met veel verse groentjes (klaargemaakt in een goeie klomp boter) en patatten (die van 't land dus).
In de namiddag kwam er fruit tevoorschijn, in de zomer verslonden we cavaillons. Daarna was er nog ruimte voor een ijsje of een 'regeltje' chocolade (die met het olifantje, altijd die met het olifantje!). Er was structuur en verse ingrediënten werden omgetoverd tot heerlijke gerechten.

Geregeld werd er ook een taart gebakken en heel vaak was er feest. Dan was het alle remmen los, verse oliebollen, klaaskoeken in december, ... Mémé's motto was (en is) simpel: diëten is moeilijk, hard, saai en lastig. Nochtans heeft mémé veel op haar lijn gelet om daarna gewoon weer te genieten. Niemand die er kwam zou honger lijden! Mijn meest gehoorde zinnetje is waarschijnlijk: "Pakt mo nog ne skep wi, ge moet vele eetn hé meiske!".

Dat was zo, vroeger. Als je ergens op bezoek ging, moest je veel eten. Je moest niet zeggen: "Ik ben op dieet. of "Een klein stukske is genoeg.". Mémé ging nog een schep extra erbij doen of de chocolade een tikkeltje dichter schuiven (en nog vlug een doos koeken erbij zetten). En dat was puur gelinkt aan gezelligheid en genieten want ge kunt u niet voorstellen hoezeer dat chocolaatje (van het olifantje) smaakte! Al heb ik mijn twijfels bij de kilo's chocolade die ik als kind verorberd heb, de hoofdzaak bij eten blijft voor mij samen rond tafel zitten en genieten... (dankuwel mémé en pépé).

Met andere woorden, als je uw boodschappenlijstje nog moet maken, maak het niet te moeilijk en vergeet ook de gezelligheid niet.Ik ben niet verantwoordelijk voor opkomende zin in chocolade...

Reacties

  1. Euh halloooo! Je moet dringend nog eens een pot boerinnekeschoco kopen hoor, die is zàlig goed smeerbaar. Echt waar! :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oeioei, Tiny, nu ben je mijn herinneringen aan't verdoezelen :p
    Maar 't staat genoteerd ;)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire berichten

Easy weken

Bijgeleerd...

Awel?!